Abah Dan Mak Main Depan Anak


Bila agaknya mak-mak macam Un, abah macam Abah depa nak rest kan. Surat tawaran untuk melanjutkan pelajaran di University of Aberdeen masih elok ku simpan walaupun sudah hampir 5 tahun. Tidak pernah sekali pun dia melihat emak dan abahnya bertengkar. Aan sayang mak. seperti main catur/bola. Aku naik train tetiap hari memang lah dengan kawan baik ku Ila dan Kak Ila CIMB (hai kak ila. Dah lepas tu, aku pandang ke luar tingkap sebelah kiri. Aku yang kat umah ni dah dalam posisi merangkak dah, ngeh ngeh ngeh, tahan sakit. Kalau korang tgk kat gmbar tu, tahun 1968 kan. Cuma bila dah selalu sangat bagi peluang, kena juga had kan juga penggunaan tess ni pada diorang. dah berkali2 dia ajak pun. Tak macam biasa Selalunya aku terus ambil towel nak gi mandi, pas tu baru makan. Abah segak berpakaian polis. "Bang, jangan menangis. Jadik bila Azizah digabungkan dengan Ismail, maka terhasil lah nama Azmaili tu. Mak ngan abah dia rilex je. Aku tanya mana kuih, baru lah kelam kabut anak buah cari bekas kat dapur, nak masukkan dalam balang. cerita ini diceritakan oleh seorang ahli bomba dari utara semenanjung. Tangannya meraba-raba perut mak aku yang buncit tu. 40 malam, lepas tu print out ucapan Happy Anniversary abah mak letak kat depan cermin kereta dan tutup pagar. tapi macam cikgu cakap, orang tua atau mak/ayah budak tu kena bagi tahu. Abangnye pun meraung.


Tapi yang tukang buatnye pun buah hati kita jugak. ANAK MAMA SAYANG Kehidupan ini persinggahanCoretan dlm blog ini adalah kenangan dan pengalaman yg hendak dikongsi bersama setelah aku bergelar isteri, mama dan guru. seolah2 kami yg ada kat rumah telah di kutbahkan dulu sebelum org2 di masjid. Aku selalu kongsi cerita dengan mak pasal lainnya perangai abah dan suami. Sebelum jumpa dia, merata-rata Ummi cari, kat playground n kat luar wad. Pandangan Khairul silih berganti, antara wajah mak dan abahnya. tapi cam berbelah bg samada nak pergi ke x kecoz abah aku takmo pergi so berat lah sikit hati mak aku nak pergi walaupun dah diberi keizinanlast2 decided punya decided samada nak g ke x. Masa kamu kecil dulu, abah ingat lagi bila kamu dah boleh bercakap. Tahniah Astro Oasis Team. favourite place abah baring. Selama 7 tahun perkahwinan dgn ex husband sy menderita baru sy suarakan nk bercerai. “Abah mana mak?” tanya Nor. Lalu abah dan mak mendikan jenazah abang. Tahun lalu, abah dan mak usahakan ternakan ayam kampung. Bermula dari bayi hingga ke dewasa, apa saja yang terbaik di mata ibu bapa pasti ingin diberikan untuk anak-anak kita kan. tahun 2018 start sek kat Al-fawwaz. bila lpr pegi la mkn kt umah opah ke. Maksudnya begini: Semasa ibu dan bapa masih hidup, anak-anak mengabaikan tanggungjawab mereka atas pelbagai alasan (sila rujuk kitab-kitab muktabar tentang tanggungjawab anak terhadap ibubapa) - alasan sibuk dengan urusan dunia yang tak akan habis sampai bila-bila, sibuk dengan urusan anak. kecut pewut kakak. Sedikit perkenalan diri aku dan family kecil aku. I know if dia besar nanti, dia sayang I and jaga hati I sama macam mana Abah dia sayang and jaga hati Maktok SEBAB tu kalau kita nak cari suami, tengok macam mana dia treat Mak Ayah dia. Anak saya yang sulung dijaga oleh mak saya dari umur 1 hari hinggalah 6 tahun. bersemangatAlhamdulillah. Angah, Abah x paksa kau angah. Mak, abah dengan kakak aku duduk kat ruang tamu depan tengok TV.


abah masih tercunggap-cunggap. Kami sampai lewat sebenarnya Mak aku suruh kunci semua pintu kereta. satu hari tu sha ngan awin ni main la kat depan rumah. Mungkin abah tak perasan tetiba mamat tu dah muncul dan tak sempat brek. belanja topap 10 hingget sekali boleh?. bukan untuk Abah. Untuk terus hidup dan masa depan berkeluarga Abah saya merantau dari Rengit Johor ke Selangor dan bermastautin di Merbau Sempak Sg. Mak kata takpe, berkat sangat kereta ni memang beli untuk Mak Abah je yang banyak naik nya. a Hasrul Naim,iaitu anak bongsu mak cik Hasnah. Mak dan abah selalu pesan kat aku, kena jaga adik elok-elok, jangan biar adik bermain seorang diri dan temankan adik aku walau kemana adik aku pergi. boleh layan anak kite dengan baik. Kesian jugalah abah tengok ada mak ayah yang dukung anak-anak tengah hujan lebat tu. -2 bulan setengah - pandai senyum-4 bulan (genap) - pandai meniarap-4 bulan 3 minggu - pandai bergerak mengundur & gelak mengekek-5 bulan - pandai telentang balik lepas meniarap -. Kak Gee yang kebetulan balik kampung terus bawak emak dan abah datang sini sebab Abang Tapa nak hantar emak dan abah ke Kuala Terengganu. Nanti bila dah besar ibu harap anak-anak ibu dapat ingatlah yang anak-anak ibu pernah merasai pengalaman main tanah bendang semua ni. << Cerita Mak >> Bila saya dah kerja, saya akan beri mak duit tiap bulan. Aktiviti ni mudah je. mak ayah cuma satu je. utk balik ke smnjg berjumpe anak dan isteri serta kaum keluarga di sanalast aku balik. Abah berwasiat supaya kubur abah dan mak jangan dijadikan mangsa " penebus rasa bersalah " anak-anak. tu pun anak 5,6 orang tak boleh nak jaga mak ayah. 12 tahun mak besarkan kami tanpa abah disisi, dan sekarang mungkin mak dah boleh bernafas lega. Kakak memang cergas sejak kecil.


Risau melebihkan risau mak. This is our love story Love of Dr. Ketika ditebak dengan persoalan anak, ujar Siti: “Itu harapan saya pada tahun 2011. Rindu nak jumpa moklong, maklang, paklang, pektam, mokteh, pokde, mokde dan sedara mara. Dah la jalan depan rumah dia tu sempit nak reverse untuk amateur driver macam I neh. sekarang ilah kongsi pengalaman mistik ilah di Bali. Pastu mak aku lancapkan batang indon tu. tapi benda ni adik saya pun main, kalau dah orang lelaki tu, tak kira remaja je tua, diorang minat diorang beli. ada lagi kat dapur masa tu mama dan abah tengah lunch sama-sama kat dapur. Maafkan abah kerana abah tak reti nak azan,abah hanya tahu main je depan tv game bola. huhuuu, betullah anak tu cerminan mak ayah kan. Balik-balik baju yang sama jugak setiap tahun. If I lari depan mana boleh berenti, sebab kalau berenti Shein dapat la tangkap I. Bila dah anak sulung tu mak apak mesti lah nak bagi nama sedap kan, nak eksaited lagi main gabung-gabung nama.


“Setahu Moon la kan,minggu depan bukan ke majlis akad nikah si beruang gemuk depan rumah kita ni?tanya Munirah lagi. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika. satu pertengkaran berlaku antara si anak dengan si anak , si ayah mendengar lalu si ayah yang sedang sakit dan ingin bertarung nyawa nye esok , naik darah nyee lalu satu pertengkaran berlaku. “mak pun nak kan?. anak-anak naik hantu. kalo buat kt tpt lain lg mahal smpai beratus2. Aku pun tidak tahu sampai bila aku harus memuaskan nafsu ayah namun aku tidak kisah. bukan untuk Abah. Hari tu ayah kata nak buatkan Aiman trek untuk kereta ni. Mak is my only one n always be my mom ever after. Dengan syarat kami bercakap jujur dan telus, abah takde masalah. Dah jadi mak ayah pandailah jaga anak sendiri bukan main lepas tangan samaada kau nak letak anak2 kau dekat rumah mak ayah kau sementara kau lakibini kerja Anak2 dah banyak kali bgitau saya tapi saya tak pernah nak percaya anak2 kata abah selalu masok tandas lama2. Saya kerja kat kebun tebu kawan dia, saya kerja angkat batu merah buat jalan kat kebun cina. macam ni "ni kalau buat hantaran ni lawa ni"hahah. macam mana rasa badan abah. Tiap petang, rutin kami anak beranak biasanya main lari-lari di taman depan rumah kami ni. kalau yom dah besar yom jumpa abah balik yaa. Emak dan abah memang pasangan yang bahagia. memang tak rugi pergi. anak ke 2 tahun depan masuk umur 5 tahun. Jeles mak tauuu. Selepas seminggu berlalunya majlis kahwin abang adam, kami ke Felda Perasu Gua Musang, kenduri kahwin anak kepada sepupu umi.


42ND ANNIVERSARY MAK DAN ABAH ! - Happy anniversary mak & abah ! Seronok tengok kebahagiaan mak dan abah sehingga mencecah ke 42 tahun. mak ayah cuma satu je. pahit manis mak-mak dan abah-abah adah dulu sedang adah rasa,,,,walaupon macam tu adah bahagia dengan hidup sekaranglengkap diri adah dengan adanya ASYRAAF dan en. Mak dan abah tidak kisah, kami silih berganti dukung Abang. I tend to have the guilt every now and then, but then again, my mom never really sat and played with me. semalam kita ketawa. Tangannya meraba-raba perut mak aku yang buncit tu. Mak tak mahu orang lain. Kalau kau nampak ada lelaki lain dengan dia, terpulanglah kepada kau nak pelupuh belasah sampai cacat atau mampus. Walaupun atuk dan nenek dh xde, tapi still teringat zaman dulu2 waktu mereka semua ada. hasil jualan di bahagi dua dengan abah. Shidah biar abah yang jaga sebab abah dapat hak untuk jaga dia. Anak pergi pukul 8. Mak jangan susah hati, ayong kat sini boleh jaga diri sendiri, Mak Uda n Uda pun ada bantu ayong. satu pertengkaran berlaku antara si anak dengan si anak , si ayah mendengar lalu si ayah yang sedang sakit dan ingin bertarung nyawa nye esok , naik darah nyee lalu satu pertengkaran berlaku. Contohnya masa subuh di Madinah kalau terlewat je kita dah tak boleh nak Masuk dalam Masjid sebab orang dan penuh, (ada mak guard yang jaga tau siap buat spot check) so terpaksa sembahyang dekat luar dan pagi memang sejuk sangat, jadi Adra pun start demam masa tu. Mak nampak anak mata abah, berkaca-kaca, setitis dua air matanya tumpah, mengalir di pipi, tapi cepat-cepat abah sapu dengan lengan sasanya. Jangan sesekali kita jdikan poligami bahan gurauan depan isteri dan anak-anak kita. Pagi-pagi mama n abah sudah bersiap untuk ke sekolah kakak. Kalau nak anak jadi kuat fizikal dan perasaan, abah tak boleh menangis depan anak-anak. Maafkan Mak dan Abah ya nak. sejak hari tu aku dah kurang sikit ngan abah.


Abang pinta nak tengok burung, mak bawa Abang ke taman burung. hampir hilang da. Call call takde berjawab anak beranak. "Lepas tudung tu sampai, mak saya WhatsApp beritahu ada barang dihantar di rumah atas nama saya. “Bila kita bersama atau bila-bila saja kita bersetubuh…mak jangan sebut nama atau pasal abah. Hari-2 mak cerita pasal along pada kami. Day trip je. seolah2 kami yg ada kat rumah telah di kutbahkan dulu sebelum org2 di masjid. Paling suka bila mak abah Ida bergurau senda sesama sendiri. “Abah bagi Kausar keizinan, sebab abah yakin dengan anak abah. Selepas dua bulan tinggal di rumah pangsa dan 6 bulan selepas mereka berkahwin, emak melahirkan sa-orang anak lelaki. Alhamdulillah aku kini sudah menamatkan pelajaranku ke peringkat Ph. Hari Jumaat (22 April 2011), saya cakap dengan mak, saya ikutlah sekali pergi ke Tanjung Balai,dan cadang untuk pergi pada hari Ahad (24 Apr). dan masih separa sedar. kami 3 beranak pun dah balik ke BM. Bukan apa, sebab adik-beradik ibu ramai dan ditambah pulak dengan ipar-duai lagi bertambah meriahlah. Sehingga result diumumkan, budak budak form3 menikmati hari hari hujung persekolahan dgn akitivi seronok seronok je. ii) Jabir bin Abdullah r.


Aku tunjuk kat mak. mak ikut atuk ngn wan balik kg kat ulu langat. sejak hari tu aku dah kurang sikit ngan abah. bhahahah :P orang dah lapar menunggu aku buat benda ni ada hati pulak nak tengok macam mana dia gulung. Tahun lalu, abah dan mak usahakan ternakan ayam kampung. Tapi tanpa sedar, kita terkutuk dan membuka aib anak sendiri depan orang lain. Karena kami kau harus melakukan ini,” kata Mak sambil membersihkan wajah. dan untuk Along kau tu. Then baru hantar abang dan kakak ke sekolah. Tu pakkal la hujan, kalau tak I rasa Shein memang boleh lari lagi tu. Maksudnya begini: Semasa ibu dan bapa masih hidup, anak-anak mengabaikan tanggungjawab mereka atas pelbagai alasan (sila rujuk kitab-kitab muktabar tentang tanggungjawab anak terhadap ibubapa) - alasan sibuk dengan urusan dunia yang tak akan habis sampai bila-bila, sibuk dengan urusan anak. aku menyorok kat belakang pintu di sebelah almari kaca,jadi dari almari tu aku. Ye abah menangis. huhuuu, betullah anak tu cerminan mak ayah kan. akk baru tel abah akk d kampung. "mak pun nak kan?. pahit manis mak-mak dan abah-abah adah dulu sedang adah rasa,,,,walaupon macam tu adah bahagia dengan hidup sekaranglengkap diri adah dengan adanya ASYRAAF dan en. Leher dan dadaku dari air mani Pak Kusrin dengan sapu tangan yang diambilnya dari meja riasku.


Terus anak tu berdendam nak balas balik bila mak dia dah tua nanti. Baru dua hari boboi mati hari ni pulak si yaya pulak kena langgaq. makin aku igt makin aku sedih dan xberupaya nak terus kan hari2 aku lalui. tapi cam berbelah bg samada nak pergi ke x kecoz abah aku takmo pergi so berat lah sikit hati mak aku nak pergi walaupun dah diberi keizinanlast2 decided punya decided samada nak g ke x. Kau perhatikan sikit mak kau tu. sebagai anak, kena la hormat mak ayah kita. Dah kenapa pula dengan menantunya itu. Sangat2 terkilan kerana abah tak sempat untuk mendengar segala cerita2 aku, x dapat melihat anknya ke sekolah sebagai seorang guru. Aku yang kat umah ni dah dalam posisi merangkak dah, ngeh ngeh ngeh, tahan sakit. *Nasib baik masjid dekat, depan umah je*. First thing first, bersyukur padaNYA memberi ruang untuk bercuti di rumah bersama mak, abah & family. Zaman kanak-kanak kita dahulu, waktu petang wajib keluar bermain sehingga Mama dan Abah saya dulu suruh keluar rumah waktu petang. Suka betul dia romen sampai tak perasan aku mengintai kat celah pintu. Kalau aku buat entry setiap tazkirah dr dulu mesti dah byk kan ilmu yg di kongsi. Selepas melawat pusara Shah aku terus menaiki teksi lalu menuju ke kawasn rumahku. memang datang niat nak kutip duit raya. sejak hari tu aku dah kurang sikit ngan abah. haha main tumbuk2 bunga. Tips untuk anak bijak – Kakak memang bijak! Alhamdulillah.


Aku rasa bsyukor jd cucu ksyngn. Su dapat sambung belajar kat sana. Lagi satu, Ummi selalu gunakan anak untuk review produk dan pada masa yang sama Ummi selalu review kan. ANAK MAMA SAYANG Kehidupan ini persinggahanCoretan dlm blog ini adalah kenangan dan pengalaman yg hendak dikongsi bersama setelah aku bergelar isteri, mama dan guru. Jadi, memang selalunya Mak Cik aku - Mak Cik Maznah namanya, yang siapkan makan tengahari. Pernah baling cawan kaca kat saya dan anak tapi pecah terkena dinding dan serpihannya terkena pada saya. Akhirnya Anak lelaki bu Sabar diperbolehkan pulang, dan sang ibu merencanakan membawa anak lelakinya ke kampung untuk pengobatan. Sebelum jumpa dia, merata-rata Ummi cari, kat playground n kat luar wad. Sejak daripada itu, En. denagn beerbogel mereka ke bilik air. Cepat cepat Nizam memakai sarung sambil datang memeluk dan mencium emak mertuanya sambil meramas ramas tetek Milah. Hmm panas dan ramai orang adalah tidak sesuai untuk anak anak. Tapi abah diam saja. Kali ni best sikit sbb mak abah ada ikut sekali. Aku? Aku sekolah rendah abah dah takde. duit raya bukan benda wajib. Mak dan abah aku bawa adik aku balik. Lagi satu boleh jangan panggil saya Wina.


Mesti abah dengan mak gembira. “Mama dan abah tunggu kamu sembilan bulan, tau. tp dulu x pernah nampak mak menangis masa hantar aku g asrama. ternampak2 aiman mangacau2 atoknye mencuba baju raya itu. " Suamiku terdiam seketika. Berbalik pada cerita boring gila aku tadi,dah tinggal sorang mulalah aku nak mengenakan orangkali ni sasarannya ialah mak dan abahkebetulan pula malam tu hujan lebat,jadi perigi sebelah rumah aku yang tak berkepung tu melimpah-limpahlah airnyakali ni aku nak main sorok-sorok ngn mak ngn abahheeee. Mariam sering diganggu oleh Tok Imam kampung bernama Meor sejak kepergian suaminya ke Kuala Lumpur untuk mencari rezeki. Kat rumah abah la bagi mak mandi sebelum nak mandi kena balut betul2 kaki n tangan mak pimpin mak sampai bilik air. bermulalah Cuti Persekolahan Penggal Pertama selama 2 minggu. Kalau terang dengan pelita atau gasolin, maknanya dah bangunlah tu. “entah lah, mak pun tak tahu, tapi mak memang suka seks dan abah pun tak kurang juga kuatnya” Hasil belaian tangan mak, balak aku keras lagi “anak mak pun tak kurang kuat nafsunya” sambil dia naik ke atas tubuh ku lalu memasukkan balak ku ke cipapnya lalu menonggangnya. Cukup memahami. Sebab mak dan abah kita bukan suka dekat kita, malah mereka Cinta dan Sayang pada kita. Dia kata eh. nampaknya abah kena pindah Felda.

Abah janji nak datang pukul 5 lebih (sebab turun ke laut). Berdekatan dengan rumah aku pula ada selekoh. Saya ada anak perempuan hasil kongsi hidup dengan dia. Main bola also ada skill, siap sepak kebelakang and sepak sambil lari. Memang benar apa yang ku dengar di kampong lama ku itu. Mak bagi abang main. Makanan dan minumam tak boleh bawa masuk, kalau bawa baby sila seludup masuk bagi alasan anak nak makan. Berita yang manis, Persatuan Bekas Polis Malaysia Daerah Kuantan dapat tempat kedua acara berkawad. Ia tidak lain kerana,kasih sayang ibu dan abah itu tiada syaratnya. Walaupun poligami dibenarkan syara’ tapi jangan jadikan soal itu sebagai gurau. menceritakan; “Seorang lelaki dari kalangan kami baru memperolehi anak dan ia memberi nama anak itu ‘Muhammad’. dekat belakang paket wraps tu dia ada bagi guide macam mana nak gulung. Maybe seminggu raya kat Melaka dan dalam syawal ke-10 kot baru raya kat Singapore. 2009, aku melangkah keluar dari rumah untuk ke bandar, aku lihat abah ku duduk tersenyum sambil membaca surat khabar, tajuk depan " Felda akan menjadi pengeluar sawit dan getah terbaik di dunia". Biar tangan abah dan mak yang menjiruskan air buat kali terakhir pada tubuh kecil abang. Mak pula walaupun sibuk menjaga kami, tapi mak tetap tak lupa. tok n tokwan nak main. Aku tanya mana kuih, baru lah kelam kabut anak buah cari bekas kat dapur, nak masukkan dalam balang. doa ibu tu mmg. Abah Dan Mak Main Depan Anak.


T612019/06/17 16:13: GMT+0530

T622019/06/17 16:13: GMT+0530

T632019/06/17 16:13: GMT+0530

T642019/06/17 16:13: GMT+0530

T12019/06/17 16:13: GMT+0530

T22019/06/17 16:13: GMT+0530

T32019/06/17 16:13: GMT+0530

T42019/06/17 16:13: GMT+0530

T52019/06/17 16:13: GMT+0530

T62019/06/17 16:13: GMT+0530

T72019/06/17 16:13: GMT+0530

T82019/06/17 16:13: GMT+0530

T92019/06/17 16:13: GMT+0530

T102019/06/17 16:13: GMT+0530

T112019/06/17 16:13: GMT+0530

T122019/06/17 16:13: GMT+0530